Data : 21 02 2019
KryeTitujt :

Putin rrit buxhetin e shtetit, nafta baza e ekonomisë

Reuters raporton se kryeministri rus Dmitri Medvedev njoftoi gjithashtu se qeveria e tij do të rriste moshën e pensionit, 60-65 për burrat dhe 55 deri 63-vjeç për gratë.

Qeveria ruse njoftoi një rritje të TVSH-së prej 18 deri në 20 për qind, një reduktim të detyrimeve të eksportit të naftës dhe produkteve të naftës, dhe të gjitha këto nga viti i ardhshëm.

Medvedev tha se mosha e daljes në pension do të rritet gradualisht dhe do të kontribuonte në rritjen e pensioneve. Të gjitha këto masa padyshim do ta mbushin më mirë buxhetin e shtetit, gjë që ka kuptim nëse dimë që Rusia ka hyrë papritur në deficit buxhetor në vitet e fundit. Çdo gjë ishte e mirë për sa kohë që çmimi i naftës ishte 105 dollarë për fuçi (2014), ose 75 dollarë një vit më vonë.

Por pastaj më 2016, nafta ra në 40 dollarë, dhe atë vit Rusia pati një deficit prej 3.7 për qind, gjë që ishte një situatë që Vladimir Putinit padyshim nuk i pëlqente. Ndoshta edhe për shkak se Rusia në vitin 2000 trashëgoi një borxh të madh financiar, apo për shkak të frikës se federata e madhe mund të ketë qenë subjekt i çmimeve të ulëta të naftës si burim kryesor i devizave ruse, së pari ekonomikisht dhe pastaj politikisht.

“Është puna jonë që deri në vitin 2019 të kemi një deficit buxhetor prej 45 dollarë për fuçi me një çmim të naftës”, tha në dhjetor 2016, ministri i Financave Anton Siluanov.

Kush ishte “ai”, i cili caktoi detyrën e pajtimit të një buxheti të tillë, nuk është e vështirë të mendosh. Kjo u ndie vitin e ardhshëm. Në fillim të atij viti, Reuters raportoi se deficiti rus për 2017 ishte 1.4 për qind e GDP-së, e cila ishte kryesisht rezultat i rritjes së çmimeve të naftës.

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :