Data : 21 02 2019
KryeTitujt :

PATRIOTIZMI DHE TRADHëTIA

    NEKI  HASKOÇELA.-shkrimtar
Historia e derimësotme njerëzore tregon se ka qënë histori luftrash, të tmerrshme, të përgjakshme, pushtuese e çlirimtare,civile e religjoze,  vëllavrasëse e hakmarrse, ku pozicionet dhe pjesmarrja në to si dhe interesat që janë përfaqësuar nga palët në këto luftëra  gjatë shekujve  kanë formuar edhe kuptimin e fjalëve  patriot dhe tradhëtar.  Sigurisht këta që marrin këto cilësime janë pjesë e një etniteti kombëtar e shtetërorë  sidomos kur kemi të bëjmë me tradhëtin ndaj Atdheut e cila është dhe shkalla më e larte e tradhëtis  por jo vetëm,  duke qënë se  tradhëtia ka të bëjë më së pakti me mungesën e besnikërisë  në këtë kuptim ajo merr shumë mbiemra si tradhëti ndaj shokut tradhëti ndaj mikut tradhëti bashkëshkëshortësh   tradhëti ndaj idealit etj. Në tërë këto llojë tradhëtish të shkallëzuara historikisht  ajo më e rënda më e dëmshmja më e pa falshmja është tradhëtia ndaj atdheut dhe kombit tënd. Shqipëria dhe shqipëtarët duke qënë  njië vëndë dhe popull i  vogël  me resurse dhe interesa të mëdha e të lakmuara  strategjike i është dashur që të bëjë përherë luftra të drejta e patriotike në historin e tij  për të siguruar me sakrificë mbijetesën si komb dhe më von si shtet dhe ja  kanë dalë deri në ditët e sotme  falë një ndjenje shumë të lartë patriotike të Shqiptarëve . Po tani?  Tani diskutojmë për patriotizmin si një gjë të tejkaluar  si një arkaizëm që i përket folklorit   dhe për  tradhëtin si një  gjë  qesharake e pa rëndësishme  dhe që nuk duhet përmëndur seriozisht në një kohë kur Amerikanët në emër të patriotizmit amerikan dhe interesave të tij luftojnë në të  gjith botën.  Këto diskutime bëhen tani në një sistem të ashtuquajtur demokratik ku vlerat sipas tij duhet të marin shkëlqimin e tyre real të kohës dhe vëndit që kanë lindur dhe vepruar, mirpo të ashtuquajturit historianë tani po u ndërrojnë vëndet  gjërave  duke bërë patriotët tradhëtarë dhe tradhëtarët patriot. U mbush Shqipëria me të persekutuar bile të habisin ata që dalin në krye të tyre duke nxjerrë lloj-lloj dokumentash ndofta të pa identifikuara dhe zyrtarisht e ksaj I thonë ”Shyqyr që u martua Çeçua……”  Nënë  influencën e këtyre ndikimeve por  edhe me plot dëshirë ish  presidenti ynë i nderuar nderoi pa hezituar në bllok ballistët si patriot, që e shumta e veprimtarisë së tyre në ”dobi”  të atdheut ka qënë vetëm, se binjakëzuan armët me pushtuesin për të luftuuar kundra partizanëve në  një bashkëpunim të ndërgjegjshëm  me ta deri në fund dhe pas fundit. Në këtë rast ish presidenti më e pakta bëri  rolin e atij që hedh një gur në  pellg   dhe më e shumta ka dalë ashiqare kundra vlerave të Luftës  Antifashiste Nacional-Çlirimtare.                  Në traditë dhe historikisht Patriotizmi është vlerësuar si një Dekoratë e përjetshme  Nderi,Lavdie dhe Krenarie e merituar për shërbime  dhe sakrifica  të larta deri në vetmohim në mbrojtje  të Lirisë, të Pavarësisë dhe zhvillimit të Atdheut dhe Popullit tënd,   Ndërsa e kundërta   tradhëtia është vlerësuar si një Damkë e Zezë dhe e përjetshme TURPI  e merituar për shërbime të këqia në dëm të Liris ,Pavarësis , të zhvillimit të Atdheut dhe popullit tënd ndaj është i përbuzur , urryer dhe dënuar. Këtu ato ndahen duke i krahasuar ose ballafaquar se sa i vlefshëm është veprimi a mos veprimi i seicilit në momentin që ndodh në të mirën a në të keqen Atdheut dhe Kombit tënd.    Sipas shkallëve në luftëra tradhëtari është pushkatuar në paqe zakonisht është  dënuar me burg dhe në opinion është plotsisht i diskredituar. A  mos e tepërojmë duke e vlerësuar shumë Patriotizmin si një vlerë që shkëlqen përjetsisht?   Unë mendoj se jo se gjithë hapsirat që zinte patriotizmi në jetën dhe zhvillimin shoqëris, si në edukim, në shkollim, në mbrojtje e tjera, në rastin më të mirë  tani kanë ngelur bosh  ndërsa në rastin më të keq i ka zënë ç’patriotizimi me ritme të shpejta dhe agresiv i shoqëris. Në qoftë se ne sot egzistojmë si shtet dhe si komb duhet ti falemi shpirtit patriotik të shqiptarëve  i cili në shumicë e ka në ADN  e tij që kurse ka lindur. Nuk duhet harruar kurrë se  Patriotizmi dhe tradhëtia janë në luftë të përjetëshme , të egër dhe të pa pajtushme me njëri tjetrin  duke shkaktuar edhe tragjedi  të shumta se  kush do  të fitojë në këtë luftë dhe që pa tjetër është shpirti patriotik i popullit ai që fiton se i thotë të bardhës të bardhë dhe të zezës të zezë. Sot është detyrë e ligjvënëseve që në në kuadër të ndryshimeve  kushtetuse duhet që pa tjetër të gjejnë një pasqyrim  ose një përcaktim  me të definuar jo vetëm moral por edhe ligjor të shprehura kushtetutshmërisht për të dya  cilësimet si për patriotizmin dhe tradhëtinë të ndara  qrtësisht për të mos u ngatrruar dhe zvendësuar njeri tjetrjn si pa dashje me dsashje Baza  për këtë janë vargjet e himnit të Flamurit Kombëtar që janë sintezë e historis tonë mijra vjeçare që na bëjnë të emocionohemi dhe të ndihemi krenar mes  kombeve të tjera të qytetërua  dhe sa herë që i dëgjojmë na karikojnë me doza të forta e të pa shlyeshme patrotizmi .                                                                                                     Rreth flamurit të përbashkuar  /  Me një dëshirë me një qëllim/ Të gjithë atje duke u betuar / të lidhim besën për shpëtim/Nga lufta veç ai largohet/ Që  është lindur tradhëtor/ Kush është burrë nuk frikohet / Po vdes, po vdes si nj dëshmor.  Kaq duhej të dinin dhe të mësonin  për të respektuar historinë e popullit dhe kombit  të tyre Presidntët  tanë dhe jo vetëm  do të ishin të nderuar per vehte por edhe  do të  kishin kursyer kushedi sa dekorata e medalje të shpërndara si lodra fëmijësh nga babagjyshi i vitit të Ri gjat karierës së tyre . Por më mirë von se kurrë  thotë populli. Le të shpresojmë që edhe Presidentët të nderojnë dhe respektojnë historinë e popullit dhe kombit të tyre

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Fundit