Data : 25 04 2019
KryeTitujt :

Nuk ka më qepje: doktorët mbyllin plagën me lazer

auto_78430639945225994_BLD_Online-650x3581542406056Nuk ka më qepje: disa studiuesit po zhvillojnë një material që mbyll plagët pas ekspozimit me lazer.

Disa studiues në Universitetin e Arizonës kanë zhvilluar një nano-material prej mëndafshi dhe ari që mund të mbyllë plagët.

Për këtë qëllim, përzierja duhet të aktivizohet me një rreze lazer, siç shkruan Spectrum.

Në eksperimentet e kafshëve, metoda e re e plagëve mbyllëse tashmë është testuar. Qasja e re e bën të mundur mbylljen e plagëve në indet e buta pa qepje ose ngjitje.

Në eksperimente me derrat, mbyllja e plagës së re ishte shtatë herë më elastik se metodat tradicionale. Rezultatet u botuan në revistën Advanced Functional Materials.

Materiali me të cilin janë mbyllur plagët përbëhet nga një pëlhurë mëndafshi në të cilën përfshihen nanorodet e arit. Ari konverton dritën lazer në nxehtësi, gjë që shkakton fibroinën e proteinës së mëndafshit që të lidhet me kolagjenin në qelizat e lëkurës. Lëkura nuk dëmtohet nga nxehtësia

 

 

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :