Data : 20 02 2019
KryeTitujt :

“Një përpjekje e fundit për të gjetur kriminelët nazistë”

download (3)

Arrestimi i një roje,  Auschwitz është pjesë e përpjekje të fundit në Gjermani për të sjell burrat e moshuar para drejtësisë.

“Ju nuk mund të fshiheni nga drejtësia përgjithmonë, që për dekada keni kryer krime lufte, jo tani kur jeni 93 vjeç.” Ky ishte mesazhi i fortë në momentin kur u arrestua Hans Lipschis, 93 vjeç, i akuzuar për bashkëfajësi në vrasjet masive që ndodhën në kampin famëkeq të vdekjes. Ai ka shërbyer si roje në vitet 1941-1945, edhe pse e mohon këtë duke thënë se ka qenë thjesht një  kuzhinier. Ai është një prej 50 rojeve që autoritet gjyqësore për hetimin e Krimeve Kombëtare do të hetohetë.

Precedenti Demjanjuk

“Pse shkoni pas tyre tani, 68 vjet pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore? Për shkak se kjo nuk ishte e mundur shumë vite më parë?”. Kështu ka deklaruar një tjetër i akuzuar për krime lifte, Xhon Demjanjuk, i cili kishte shërbyer si roje në kampin e vdekjes në  Sobibor në Poloni.

Pse mosha nuk është një faktor

Edhe pse shumica e atyre në të dyja listat janë tani në 80-at dhe 90-at e tyre, kjo nuk është parë si arsye për të mos kërkuar dënimin.  ”Mos shikoni këta njerëz që duken si të brishtë dhe të dobët. Mendoni për dikë që në kulmin e fuqive të tij, ka shfrytëzuar energjinë e tyre për vrasjen e burrave, grave dhe fëmijëve”- ka thënë një hetues.

Ai shtoi: “kalimi i kohës në asnjë mënyrë nuk e  zvogëlohen fajin e vrasësve.  Pleqëria nuk duhet të ofrojë mbrojtje. Fakti se ata kanë arritur në një moshë të ikur, nuk i kthen ata në johebrenjve devotshëm.”

Historiani i librit “Holokaustin” dhe profesor Deborah Lipstadt pajtohen se nuk ka asnjë afat kohor. “Vetëm për shkak se ata kanë bërë krimet shumë kohë më parë, kjo nuk mund të shikohet si arsye për t’i shfajësuar”,- tha Lipstadt, autor i librave të tillë si, “Mohimi i Holokaustit” dhe gjyqi Eichmann. / National Geographic/

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :