Data : 20 02 2019
KryeTitujt :

NASA jep alarmin për Turqinë

download

Agjencia amerikane e hapësirës NASA, në një studimin të sajin, të publikuar në revistën shkencore të Unionin të Gjeofizikës Amerikane, “Water Resources Research”, raporton se keqmenaxhimi i ujit në Lindjen e Mesme, rritja e tepër e kërkimit të tij në burimet nëntokësore, si dhe thatësira e viti 2007, kanë shkaktuar një mungesë të barazvlefshme me sasinë e Detit të Vdekur.

Shkencëtarët e NASA-s, theksojnë se depozitat e ujit gjatë luginës së lumenjve Tigri dhe Eufrat në Turqi, Siri, Irak dhe Iran, janë zvogëluar në 144 milionë kilometër kub.

Hulumtimi i cili shqyrton të dhënat e shtatë vjetëve duke filluar që në vitin 2003, gjeti se 60% e kësaj humbje të madhe vjen nga pompimi i ujërave nëntokësore, si dhe 1/5 për pasoj të reduktimit të rënies së dëborës dhe pjesa tjetër nga thatësira.

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :