Data : 23 02 2019
KryeTitujt :

Greqi, luftë evazionit

Greqiaaa-Masat

Një ligj nga më të ashprit në historinë e vendit për evazionin fiskal dhe pastrimit të parave, promovon Ministria greke e Financave me qëllim të hyjë menjëherë në fuqi pasi të aprovohet nga Parlamenti në muajin qershor. 

Nje prej boshteve kryesore te tij eshte ndjekja penale dhe burgimi pa te drejte apelimi per borxhe ndaj shtetit apo evazion fiskal te shumave mbi 200.000 euro.Ne kete kontekst pershpejtohen procedurat si dhe hiqen pengesat ligjore per bllokimin e pasurive te luajtshme dhe të paluajtshme të tatimpaguesve qe identifikohen nga organet e auditimit se kanë kryer krime financiare me qellim konfiskimin e tyre brenda nje kohe te shkurter.

Ne kete rast, shteti mund te nderhyje menjehere edhe ne llogarite bankare duke terhequr para per shlyerjen e detyrimeve ne nje kohe te shkurter. Shteti do te kete kete te drejte edhe ne cdo rast kur dyshohet se nje individ kryhen pastrim parash, evazion fiskal dhe korrupsion.Prej ketij viti gjithësecili do te duhet te deklaroje te ardhurat, ne se ka, edhe nga llogari bankare apo biznese jashte Greqise, pavaresisht ne se ato taksohen nga shteti i huaj.

Duke marre si shembulll sistemin amerikan 8.5 milionë tatimpaguesit greke do të kenë një skedar individual elektronik, ne te cilin do te rendisin përveç kredive, të ardhurat, pasurine e palujtshme, shpenzimet dhe llogarite e perditshme, nepermjet faturave dhe ne se do te jete e nevojshme, kushdo do te thirret per t’u kontrolluar duke krahasuar te ardhurat e tij reale me koston e jeteses.

Para disa muajsh ne kete ligj eshte perfshire edhe neni i vecante sipas te cilit edhe per personat qe nuk paguajne detyrimet apo tarifat doganore ndaj shtetit ne nje shume deri ne 5000 euro dhe nuk i shlyejne ato me keste deri ne kater muaj,do te denohen me heqje lirie.

Sipas satistikave zyrtare evazioni fiskal ne Greqi arrin ne 42,2 miliardë euro ose ne 24,4% te PBB.

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :