Data : 20 02 2019
KryeTitujt :

BERZH: Ekonomia do të bjerë

MALAJ-KONFERENCA-15_10

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim ka korigjuar në ulje parashikimet për rritjen ekonomike të Shqipërisë. 

Në raportin e sapopublikuar për ekonomitë e rajonit, BERZH vlerëson se rritja ekonomike do të zbresë këtë vit në 1.5 për qind nga 1.9 për qind që kishte parashikuar në tre muaj më parë.

Në dokument shkruhet se ekonomia shqiptare u ngadalësua ndjeshëm vitin e kaluar, kur rritja e prodhimit ra në 1.6 për qind, ndonëse theksohet se sërish kjo shifër është më e larta në rajon përjashtuar Kosovën. Sipas BERZH, ngadalësimi i fortë i rritjes së prodhimit vjen në një kohë kur Qeveria dhe Banka e Shqipërisë nuk kanë më hapësira për të stimuluar ekonominë, për shkak të borxhit të lartë dhe zbritjes në minimumin historik të normave të interesit.

Nga ana tjetër, Banka vëren se sektori bankar në Shqipëri përballet me një nivel të lartë të kredive të këqija dhe mbetet i ekspozuar ndaj goditjeve të jashtme. Raporti i detajuar i BERZH nënvizon se gjithë rajoni i Europës Juglindore po përballet me vështirësi të thella ekonomike për shkak të krizës së Eurozonës. Në këtë pikë ekspertët e Bankës sugjerojnë se tashmë vendet e Ballkanit duhet të mbështeten më shumë në burimet e veta dhe duhet të ndërmarrin një sërë reformash të brendshme ekonomike për të mos lejuar thellimin e krizës.

Ndaje Artikullin me Miqte e Tu

Artikuj te Ngjashem :